Hoe maak je saaie klussen leuk?

Saai werk stellen we graag uit :-) Toch zullen ook sommige saaie taken gewoon gedaan moeten worden, denk aan het huishouden of al dat papierwerk op kantoor. Saai staat voor ons vaak gelijk aan irrelevant. Als je een taak leuk of relevant vindt, ben je meer geneigd er tijdig aan te beginnen.

Steel noemt manieren om saaie dingen leuker en relevanter te maken:

  • maak de taak lastiger voor jezelf en creëer een uitdaging: kan je de afwas sneller doen dan je altijd deed? Stel jezelf doelen en schuif die elke keer als je ze haalt weer wat verder op.
  • zorg dat een taak relevanter wordt, gelinkt aan je persoonlijke doelen: wil je later een leuke baan en genoeg geld verdienen? Dan heb je een diploma nodig en daarvoor heb je goede cijfers nodig. Om die goede cijfers te halen moet je studeren voor je tentamens. En om je tentamens te kunnen halen moet je je studieboek lezen. Of wil je graag een warm, sociaal mens zijn? Dan is een schoon huis ineens belangrijk!
  • verwoord je lange-termijn-doelen op een ‘ik wil bereiken’-manier en niet op een ‘ik-wil-niet-langer’-manier: focus dus op wat je wél wilt bereiken en niet op iets dat je wilt vermijden.

Je maakt kleine en grote rotklussen weer wat leuker met bovenstaande tips. Een persoonlijke uitdaging, passend bij je lange-termijn-doelen en je streeft er echt naar om iets te bereiken. En lukt dat? Als is het maar een kleine stap in de goede richting? Dan kan je trots zijn op jezelf. En in een eerdere blog schreef ik al: kleine succesjes leiden naar grotere successen.

Heb je zelf leuke of praktische tips om saaie dingen leuk te maken? De afwas? Strijken? Boodschappen doen? Klussen op je werk? Je administratie? Deel ze hieronder bij de Comments zodat ook anderen met meer plezier hun klussen kunnen oppakken :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>